parallax background

Električni generator sa magnetima kojeg pokreće dvostepeni oscilator (VIDEO)

Veljko Milković dobitnik Tesline nagrade (VIDEO)
12 августа, 2024

Veljko Milković je na svom zvaničnom youtube kanalu objavio 3D vizualizaciju najnovije patentne prijave: Električni generator sa magnetima kojeg pokreće dvostepeni mehanički oscilator. Ovaj patent predstavlja usavršenu verziju već poznatog dizajna elektrogeneratora koji je Milković patentirao 2000. godine.

Koncept primene dvostepenog mehaničkog oscilatora za proizvodnju električne energije je jedno od najzelenijih rešenja koja su na raspolaganju danas. Veljko Milković je u periodu od 2000. do 2008. godine podneo 6 patentnih prijava vezanih za proizvodnju električne energije pomoću dvostepenog mehaničkog oscilatora i sve patentne prijave iz tog perioda su sa prvobitnom verzijom ovog mehanizma. Jedan od tih patenata je i Elektrogenerator sa klatnom i magnetnim odbojnicima iz 2000. godine.

U međuvremenu su istraživanja dvostepenog mehaničkog oscilatora napredovala i objavljene su unapređene, efikasnije verzije ovog gravitacionog uređaja. Glavno unapređenje je ugradnja elastičnog klatna i elastičnog nosača poluge. Pokazalo se da ovo unapređenje omogućava duži vek oscilacija i povećava efikasnost samog mehanizma. Najnoviji patent vezan za elektrogenerator sa klatnom se bavi upravo primenom unapređene verzije dvostepenog mehaničkog oscilatora na postojeću ideju za elektrogenerator, čime se postiže veća efikasnost prvobitnog koncepta u smislu proizvodnje električne energije.

Električni generator sa magnetima kojeg pokreće dvostepeni oscillator se sastoji od osnove za koju su pričvršćeni žičani navoj i magneti, a preko L profila vijcima elastična traka za koju je navrtkama zategnuta dvokraka poluga. Sa jedne strane poluge je navrtkama pričvršćena elastična traka sa tegom, a sa druge strane, preko podložaka, magneti.

U skladu sa idejom patenta i željenom realizacijom pronalaska, suprotni istopolno okrenuti magneti doprinose brzini oscilovanja, što utiče na jačinu struje, a elastične trake produžavaju vreme zamaha, odnosno jačinu struje tokom jednog zamaha težine klatna, a potrebno je podešavanje krakova dvokrake poluge pomoću navrtki, jer vreme ljuljanja zavisi od mase tegova i mase magneta.

Na video snimku se može videte 3D prikaz rada koncepta elektrogeneratora sa klatnom.

Veljko Milković poziva sve zainteresovane istraživače, naučnike, inženjere, kao i sve investitore i donatore, da zajedno pokrenu istraživački projekat, izradu prototipa u cilju ispitivanja ultraefikasnosti tehnologije pogona klatna i njene primene u proizvodnji električne energije.

Pogledajte video snimak

 

Podelite sa prijateljima