parallax background

RTV: Koncept ekološke kuće i budućnost eko gradnje

Veljku Milkoviću dodeljena Teslina nagrada
29 јула, 2024
Veljko Milković dobitnik Tesline nagrade (VIDEO)
12 августа, 2024

Koncept samogrejne ekološke kuće Veljka Milkovića kao jedan od energetski najefikasijih modela gradnje i dan danas pleni pažnju. Radio Televizija Vojvodine je objavila članak u kojem su napravili izvanredan osvrt na ovaj koncept, kao i administrativne probleme izgradnje ovakvog modela kuće u Srbiji.

U članku koji je pripremio Vlado Matijević se govori o istorijskom nasleđu tehnika gradnje koje su se pokazale izuzetno energetski efikasnim i ekološki prihvatljivim kako na prostoru Vojvodine, tako i širom sveta. Modeerni trendovi ekološke gradnje koji, u neku ruku, predstavljaju povtarak tradicionalnim tehnikama i u skladu su sa trendovima očuvanja životne sredine, danas su sve aktuelnija tema širom sveta, prvenstveno zbog energetskih ušteda i ekološkog aspekta.

Samogrejna ekološka kuća Veljka Milkovića je jedan od takvih koncepata i tema ovog članka. U članku se, pored tehnike gradnje i energetskih ušteda koje se ostvaruju izgradnjom ovakvog objekta, pominju i dodatne uštede koje se ustvaruju ugradnjom reflektujućih panela.

Pored toga, utvrđeno je i da postoje izvesne prepreke u legalizaciji ovakvog objeta u Republici Srbij i članak se bavi ovom temom, kao i kako se ove prepreke prevazilaze. Članak sadrži i audio zapise u kojima Veljko Milković lično odgovara na pitanja novinara.

Više možete pročitati na stranici portala Radio Televizije Vojvodine na linku ispod.


Podelite sa prijateljima