parallax background

Veljku Milkoviću dodeljena Teslina nagrada

Milković: Hajde da pokrenemo istraživački projekat zajedno (VIDEO)
14 марта, 2024

Teslina naučna fondacija dodelila nagrade za promociju lika i dela Nikole Tesle, a među ovogodišnjim dobitnicima je i pronalazač Veljko Milković, za ostvarenje Tesline vizije o upotrebi gravitacije za pokretanje mašina.

U beogradskoj Zadužbini Ilije M. Kolarca, sada već tradicionalnom mestu julskog okupljanja poštovalaca lika i dela Nikole Tesle, 09. jula 2024, održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Nikola Tesla klubovi i Teslin narod“ u okviru ovogodišnje manifestacije „Dani Nikole Tesle 2024“, koju organizuje Teslina naučna fondacija Srbije i Amerike, koja okuplja ljude od Amerike do Australije pod sloganom „Teslin narod“ i čiji je glavni cilj promocija zaostavštine srpskog i američkog naučnika Nikole Tesle i pružanje podrške onima koji kreću njegovim putem.

Konferencija u Beogradu posvećena velikom naučniku održava se svake godine u Kolarčevom narodnom univerzitetu i tradicionalno okuplja sve koji su u toku prethodne godine ostvarili značajan doprinos očuvanju lika i dela Nikole Tesle, jednog od najvećih naučnih umova modernog doba. Ovogodišnja manifestacija „Dani Nikole Tesle“ odvija se povodom 20 godina postojanja i rada Tesline naučne fondacije koja ove godine obeležava jubilej dve decenije očuvanja Teslinog nasleđa.

U toku konferencije dodeljene su zahvalnice, medalje i najprestižnije nagrade zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su tokom prethodne godine promovisali ime i delo Nikole Tesle i ime Teslinog naroda (na dostojanstven i originalan način).

Među ovogodišnjim dobitnicima je i naš čuveni pronalazač Veljko Milković iz Novog Sada, koji je primio Teslinu medalju i nagradu „Tesla Spirit Award 2024.“ za praktičan doprinos očuvanju nasleđa, lika i dela Nikole Tesle.

Kako se moglo čuti na konferenciji, Milković je uspeo da realizuje Teslinu viziju s početka 20. veka o mogućoj upotrebi gravitacije za pogon mašina, što je Milković i postigao jedan vek kasnije, izumom tehnologije pogonskog klatna i uspešno primenjujući istu za rad mašina u vodosnabdevanju, elektroenergetici i teškoj industriji. U video obraćanju povodom dobijanja još jednog priznanja za njegov istraživački rad Veljko Milković, jedan od naših najpoznatijih savremenih pronalazača i istraživača, navodi:

Moje istraživanje dvostepenih oscilacija i primena energije pogonskog klatna, kojima se bavim od detinjstva sa prekidima, bilo je pre 30-ak godina ohrabreno saznanjem da je Nikola Tesla još početkom 20. veka u svom radu „Problem povećanja ljudske energije“ (1900) najavio mogućnost primene gravitacije za pogon mašina. Ne znajući za ove detalje koje je Tesla izneo, požrtvovano sam proučavao efekte oscilacija i mogućnosti praktične primene gravitacione sile. Tako da je jedan vek kasnije od ove Tesline vizije, to upravo i postignuto u velikoj meri, upravo primenom tehnologije sa pogonskim klatnom što potvrđuju merenja i mišljenja naučnika i stručnjaka.

Veljko Milković

Konferencija u Kolarcu održala se u okviru manifestacije „Dani Nikole Tesle 2024. – 20 godina očuvanja Teslinog nasleđa“ koja se u Srbiji održava od 27. juna do 15. jula od Gračanice do Beograda i Novog Sada.

Ovu vest su preneli i mnogobrojni domaći mediji:

Radio-Televizija Vojvodine - Veljku Milkoviću dodeljena Teslina nagrada

Sputnik portal - Još jedno priznanje za našeg pronalazača: Veljku Milkoviću dodeljena Teslina nagrada

BizLife.rs - Veljko Milković je vek kasnije uspeo ono što je Tesla započeo


Podelite sa prijateljima


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *